herplaatsing4everhome

De blaffende Beagle

Laatst was ik bij een gezin dat onlangs via de stichting herplaatsing 4everhome een Beagle hadden geadopteerd. De Beagle is een 4-jarige reu die op het eerste gezicht zeer relaxed en rustig oogt. Naja oogt, hij is de rust zelf. In huis vermaakt hij zich met zijn speelgoed, door lekker bij de eigenaren te liggen of door in de bench (met open deur) te slapen.

Er is alleen 1 probleem. Zodra de eigenaren met de Beagle op straat lopen, dan begint hij met blaffen en dan krijgen ze hem onder geen beding meer stil. Hij trekt daarbij zo hard aan de lijn, dat hij bijna onhoudbaar is voor de eigenaren. Ze zijn na een wandeling helemaal kapot.

De situatie was zo erg dat dit voor de eigenaren onhoudbaar was. Na een gesprek met de dossierhouder vanuit de stichting is er besloten om hulp in te roepen van de aangesloten hondengedragstherapeut Natasja van Hondencentrum Heeft Een Staartje.

Na een telefonisch gesprek van ruim een half uur, vond ik het verhaal nog onduidelijk. Ik kreeg niet goed helder wat er precies gebeurde en ik had ook het idee dat de eigenaren signalen miste. Om deze reden besloot ik om een afspraak met de eigenaren te maken en langs te gaan voor een privéles.

Na nog een kort gesprek bij de eigenaren thuis zijn we gaan wandelen. Ik vroeg de eigenaren om extra veel voer mee te nemen en we verlieten het huis. Direct op de gang zag de Beagle al iemand lopen en begon hij te blaffen. Na een korte naam spelletje snapte de Beagle al heel snel dat er eten mee was genomen. We hebben daarna een vrij rustige (als in zo goed als geen geblaf, wel voor de hond veel prikkels tegen gekomen) wandeling gemaakt. De Beagle stopte zelfs met aan de lijn trekken. Hij had al door dat het veel leuker was om bij de eigenaar aan een slappe lijn te lopen, dan was hij namelijk dichter bij het voer.

De eigenaren waren verrast en opgelucht dat er meteen verbetering zichtbaar was.

Op den duur zal de Beagle leren dat dit gedrag veel oplevert en het vaker laten zien. De eigenaren hebben van mij de opdracht gekregen om eerst met voer in de hand te trainen, daarna het voer in een washandje in de jaszak te doen. Dan leert de hond ook dat hij kan luisteren als er geen voer in de hand is en dat het voer vanzelf een keer volgt. Vanaf hier kan je de duur en de keren dat je voer geeft naar een gewenst niveau brengen.

Wat waren mijn tips:

  • Focus spelletje; ‘naam van de hond = voer’. De basis voor als je een hond iets wilt leren
    Zie YouTube voor een uitleg van de oefening:
    https://www.youtube.co
  • Stop met expres hele drukke straten op te zoeken. Ik snap het idee, maar de hond wordt hierdoor juist steeds geconfronteerd met zijn angst. Hij leert dus enkel dat zijn angst terecht is.
  • Meer afstand tot de ‘enge prikkel’; zorg ervoor dat de afstand tussen de hond en de prikkel zo groot is, dat het gedrag afwezig blijft. Vanaf hier kan je de hond leren dat hij na het waarnemen van de prikkel iets leuks ontvangt.

*Let op: hondengedrag komt door vele factoren tot stand. Denk hierbij aan: ras, DNA, socialisatie, leerervaringen, fysieke- en mentale uitdaging, stress die door de dag heen ervaren wordt, etc.

Deze tips zijn dan ook een goed begin, maar raadpleeg altijd een gediplomeerde hondengedragstherapeut als je vragen hebt over het gedrag van jouw hond. Zo weet je zeker, dat je ook tips en hulp krijgt voor jouw specifieke situatie.

Auteur en fotografie:

Natasja van Den Hout
Hondencentrum Heeft Een Staartje

https://hches.nl/

Plaats een reactie

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial